اضطراب
اضطراب را میتوان به عنوان پاسخ فرد به یک تهدید واقعی یا تصوری تعریف کرد. همه افراد گاهی اوقات احساسهایی مثل نگرانی و عصبانیت را تجربه میکنند. این احساسهای نگرانی و اضطراب، یک جنبهای طبیعی از شرایط انسانی است که اکثر افراد در موقعیتهای جدید آنها را تجربه کرده و بسته به نحوه مقابله با آن، میتواند بر خُلق و خو و افکار و رفتار ما تاثیر بگذارد. اضطراب میتواند کاملاً مفید باشد؛ به خصوص اگر ما را از وجود خطر آگاه کرده یا به ما انگیزه دهد. از طرف دیگر، وقتی اضطراب خیلی زیاد شد و در اکثر اوقات به صورت غیرمنتظره وجود فرد را دبرگرفت، نه تنها عملکرد شخصی، شغلی و تحصیلی او را با مشکلات جدی مواجه میکند، بلکه افکار و احساسات فرد نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
همراه مشترک اضطراب، افزایش آدرنالین است که باعث میشود فرد علائمی مثل، افزایش ضربان قلب، تنگی تنفس، تاریکی دید، افزایش فشار خون، تعریق و….تجربه کند.
شاید بدترین وجه اضطراب این باشد که نگرانیهای زیادی را ایجاد میکند؛ بدین صورت که فرد نگران میشود؛ بعد در مورد نگرانیهای خودش هم، نگران میشود و بدین طریق فرد وارد چرخه معیوبی از اضطراب و نگرانی میشود. در صورت عدم توجه به این سیکل معیوب، شرایط میتواند به تدریج وخیمتر شود و مانع عملکرد مناسب فرد شده و حتی زندگی افراد نزدیک به آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. وقتی دورههای نگرانی و غم و اندوه به یک امر عادی تبدیل شود و روزهای شاد و مثبت بودن به استثناء برسد، لازم است که فرد حتما از یک روانشناس و مشاور کمک بگیرد، زیرا اضطراب نباید به طور مداوم بر زندگی شما تأثیر بگذارد.
مشاوره اضطراب چیست؟
به طور طبیعی عدهای وجود دارند که به هر دلیلی نسبت به تأثیر اضطراب مصونیت قویتری دارند. در حالی که برخی از افراد به تنهایی میتوانند اضطراب خودشان را حل کنند، مواقعی وجود دارد که تلاشهای یک فرد در پرداختن به دلایل اصلی بیماری کفایت نمیکند و همچنان زندگی فرد تحت تاثیر اضطراب قرار میگیرد؛ در این مواقع حتما نیاز است از یک متخصص و مشاور کمک گرفته شود.
درمان مؤثر میتواند علائم اضطراب را در مدت زمان کوتاهی کاهش دهد یا از بین ببرد. اگرچه ممکن است افراد نتوانند علت اضطراب خود را مشخص کنند، اما درمان میتواند به آنها در یافتن آن کمک کند. درمانگران اغلب به افراد کمک میکنند تا بر بسیاری از نگرانیهای مرتبط با اضطراب فائق بیایند. ممکن است مدت زمانی طول بکشد تا فرد مبتلا به اضطراب بتواند راحت در جلسات صحبت کرده و به درمانگر خود اعتماد کرده و رابطه درمانی خوبی شکل بگیرد. با این وجود ، رعایت برنامه درمانی میتواند موفقیت بزرگی به همراه داشته باشد.
روشهای مبتنی بر شواهد زیادی برای درمان اضطراب وجود دارد. شما و درمانگر خود میتوانید یک مورد را پیدا کنید که برای شما بهتر باشد.
- درمان شناختی_رفتاری: رایجترین نوع درمان برای اضطراب، درمان شناختی رفتاری است. در این روش، درمانگر افکار منفی فرد را بازسازی میکند و از طریق مواجهه با موقعیتهای اضطرابزا (با رعایت نکات لازم)، شناختهای منفی فرد با شناختها و افکار جدید جایگزین میشود. به عنوان مثال، ممکن است درمانگر برای فردی که اضطراب از خانه بیرون رفتن را دارد، بعد از بازسازی افکار منفی، پیشنهاد کند که مدت کوتاه خانه را ترک کند تا با شرایط اضطرابزا مواجه شود.
- درمان روانتحلیلگری: در این نوع درمان، درمانگر فرد را متوجه الگوها و عادتهای فکری مخرب خود که به صورت ناخودآگاه انجام میدهد، بکند. همچنین فرد را به کاوش ناهشیار خود ترغیب میکند تا به دلایل اضطراب خود برسد.
- درمان مبتنی بر ذهنآگاهی: درمان مبتنی بر ذهنآگاهی، تمرین و تکنیکهای ذهنآگاهی را به تکنیکهای شناختی رفتاری اضافه میکند. افزایش ذهنآگاهی و خودآگاهی باعث میشوند که اضطراب کاهش پیدا کند.
- بیوفیدبک: در درمان بیوفیدبک، از آگاهی جسمانی نسبت به اضطراب استفاده میشود؛ به عبارتی، در این روش فرد آگاه میشود که چطور به لحاظ جسمانی و بدنی، به اضطراب واکنش نشان میدهند.
- رفتار درمانی دیالکتیکی: این نوع درمان اغلب زمانی استفاده میشود که اضطراب خیلی شدید و شرایط برای درمان دشوار باشد. این نوع درمان کمک میکند، افراد مبتلا به اضطراب شدید به ثبات و پایداری برسند، کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشند و بهزیستی روانشناختی خود را تقویت کنند.
درمانهای دارویی، فقط علائم و نشانه های اضطراب را کاهش میدهند، بنابراین دلایل و منشاء آن را مورد هدف قرار نمیدهند. اما روان درمانی و مشاوره نه تنها علائم و نشانههای اضطراب، بلکه دلایل و علتهای اضطراب را مورد هدف قرار داده و درمان میکند. پیشنهاد ما به شما استفاده از سامانه مشاوره و رواندرمانی آنلاین آرکا است. با استفاده از این سامانه شما می توانید به مشاوران مجرب و متخصص برای حل اضطراب و نگرانیهای خود متصل شوید. مهمتر از همه، استفاده از سامانه مشاوره آنلاین آرکا به شما این امکان را می دهد که بدون اینکه در اتاق درمان باشید (و یا حتی بدون مشخص شدن اطلاعات هویتی شما) احساس راحتی بیشتری در صحبت کردن داشته باشید. سامانه مشاوره آنلاین آرکا فضایی را برای شما فراهم می کند که همراه با احساس راحتی، بتوانید با یک مشاور متخصص صحبت کرده و راهنمایی های لازم را دریافت کنید. فقط کافی است اولین جلسه درمانی را تنظیم کرده و به مشاور مناسب خود متصل شوید.