✔️ جرأت ورزی
افراد کمجرأت برای دستیابی به حقوق خود مشکلدارند و بهآسانی از طرف دیگران مورد سوءاستفاده قرار میگیرند، یا اینکه ممکن است رفتار پرخاشگرانه از خود نشان دهند. افراد سلطهپذیر یا منفعل بهراحتی از مسئولیت خود چشمپوشی کرده و در تعاملات اجتماعی با دیگران خود را در جایگاه قربانی قرار میدهند؛ اما افراد پرخاشگر از طریق تهدید و ارعاب آنچه را که میخواهند به دست میآورند.
در مقابل، افراد جرأتمند از طریق تعامل با دیگران و با بیان نیازها و اولویتهای خود، با اعتمادبهنفس و بدون نقض حقوق دیگران، آنچه را که میخواهند به دست میآورند. جرأتمندی یعنی بیان خواستهها، نیازها، عقاید، احساسات و باورهای شخصی به شکل مستقیم و صادقانه که باهدف دستیابی به یک وضعیت برد-برد برای همه صورت میگیرد.
✔️ چرا برخی افراد کمجرأت هستند؟
کمجرأت بودن دلایل متفاوتی دارد. افراد سلطهپذیر همیشه نگران این هستند که کسی را ناراحت نکنند. این افراد اعتمادبهنفس ندارند، از اختلاف میترسند و طرد شدن از جانب دیگران آنها را ناراحت میکند. در محیط کار نیز اگر نتوانند وظایف خود را درست انجام دهند، نگران از دست دادن شغل خود میشوند.
بنابراین، ممکن است از بار مسئولیتپذیری شانه خالی کنند تا مورد سرزنش قرار نگیرند. آنها از این طریق حمایت افراد قویتر را به دست میآورند تا در شرایط دشوار هوای آنها را داشته باشند. افراد کم جرأت وقتی به درخواست کسی نه بگویند، احساس گناه میکنند، بدون آنکه بدانند خود نیز حقوقی دارند. همچنین ممکن است جرأتمندی را با پرخاشگری اشتباه بگیرند و فکر کنند کم جرأت بودن به معنای ادب و نزاکت و یک ویژگی مثبت است. بهعلاوه، ممکن است دغلکاری را با جسارت اشتباه بگیرند و برای دستیابی به چیزی که میخواهند به حقه و فریبکاری متوسل شوند. به همین ترتیب، افراد پرخاشگر نیز ممکن است جرئتمندی را با سلطه گری بر دیگران اشتباه بگیرند.
✔️ آموزش جرأت ورزی
1. نسبت به حقوق خودآگاه باشید
ما نسبت به یکدیگر حقوق و مسئولیتهایی داریم که لازمه یک زندگی سالم هستند. برای اینکه بتوانید جرأتمندانه عمل کنید، باید درک درستی از این حقوق داشته و از مسئولیتهایی که در قبال دیگران دارید آگاه باشید. افراد کمجرئت یا نمیدانند چه حقوقی دارند یا اگر هم بدانند، قادر به دستیابی به آنها نیستند.
درنتیجه آموزش جرأت ورزی بر حقوق فرد بهعنوان یک انسان متمرکز بسیار مهم است، چون در چنین شرایطی است که افراد کم جرأت بیشترین مشکلات را تجربه میکنند. هدف از آموزش جرأت ورزی این است که فرد از حقوق خود آگاهی یابد و بداند چگونه باید به آنها دستیابد.
افراد پرخاشگر و دغلکار به حقوق دیگران احترام نمیگذارند، بنابراین باید یاد بگیرند که در قبال دیگران مسئولیتهایی دارند و دیگران نیز حقدارند با آن ها جرئتمندانه رفتار کنند.
2. فهرست حقوق!
در زیر ما لیستی را خدمت شما عزیزان قرار میدهیم تا بدانید که یک فرد عادی چه حقوقی باید داشته باشد بهتر است تا شما هر روز یک بار این لیست را مرور کنید.
من:
- حقدارم که با من با احترام برخورد شود.
- حقدارم که با من منصفانه رفتار شود.
- حق ندارم که مورد آزار و اذیت قرار نگیرم.
- حقدارم که حرفهایم شنیده شوند.
- حقدارم هرازگاهی اشتباه کنم.
- حقدارم موفقیتهایم را جشن بگیرم.
- حقدارم مرتکب اشتباه شوم.
- حقدارم نظرم را عوض کنم.
- حقدارم به یک درخواست غیرمنطقی نه بگویم.
- حقدارم نظرم را بیان کنم.
- حقدارم اولویتهایی برای خود داشته باشم.
- حقدارم مخالفت کنم.
- حقدارم نصیحت های دیگران را نادیده بگیرم.
3. کسب نگرشهای جرأتمندانه
این جنبه از آموزش جرأتمندی بر تغییر طرز فکر شما تمرکز دارد. در بیشتر موارد، موقعیتهای پیش آمده نیستند که مشکلساز شده اند، بلکه طرز فکر ما در مورد آن موقعیتها، عامل اصلی هست.
برای مثال، اگر فکر کنید از دیگران کمارزشتر هستید، در شرایط درگیری دچار اضطراب شده و به سلطه دیگران تن خواهید داد. به همین ترتیب، اگر فکر کنید دیگران قصد سوءاستفاده از شمارادارند و قابلاعتماد نیستند، احتمال دارد حالت دفاعی گرفته و از خود رفتار پرخاشگرانه نشان دهید؛ بنابراین، تبدیلشدن به یک فرد جرأتمند مستلزم کنار گذاشتن باورهای بیفایده و ناکارآمد و جایگزینی آنها با یک نگرش عقلانی و سالم است. این نگرش بر اساس تجربیات زندگی شکل میگیرد که از دوران کودکی آغازشده و تا بزرگسالی ادامه مییابند. نگرش فرد بر دیدگاه او نسبت به جهان و ارتباط وی با دیگران اثر میگذارد.
4.کسب رفتارهای جرأتمندانه
رفتارهای جرأتمندانه شامل جنبههای کلامی و غیرکلامی هستند. ارتباط غیرکلامی شامل برقراری تماس چشمی (نه خیره شدن) با دیگران، استفاده مناسب از زبان بدن، احترام به حریم شخصی دیگران و حالت مؤدبانه چهره هست. از سوی دیگر، ارتباط کلامی با یکصدای ثابت و رسا که گرم و صادقانه به نظر میرسد انجام میگیرد. این افراد بهصورت واضح و شفاف اظهارنظر میکنند و بهجای سرزنش کردن یا تحقیر دیگران به مشاوره و انتقاد سازنده میپردازند.
اگر با توجه به مطالب بالا فکر می کنید فرد جرات مندی نیستید همین حالا با متخصصان مرکز رواندرمانی آنلاین آرکا میتوانید ارتباط برقرار کنید تا در مورد ارتباط جرأتمندانه به شما کمک کنند.