کمک به کودکان برای مقابله با تغییرات ناشی از کرونا (COVID-19)
در سر تا سر جهان زندگی روزمره خانواده ها در اثر بیماری همه گیر کرونا دچار تغییر و تحولات زیادی شده است. مدارس، و اکثر اماکن تفریحی و بازی و مشاغل بسته شدهاند و والدین و سایر مراقبان با شرایط جدیدی از مدیرت فرزندان روبرو شدهاند و تلاش برای نگه داشتن کودکان در خانه، ایجاد احساس امنیت و سلامتی و تلاش برای ادامه دادن آموزش به بهترین شکل شرایط را هم برای کودکان و هم والدین پیچیده کرده است؛ اما والدین باید به آن ها کمک کنند تا احساس کنترل بیشتری داشته باشند و به کودکان اطمینان خاطر دهند که حالشان خوب است و وضعیت بهتر خواهد شد.
یادآوری این نکته بسیار مهم است که باید کودکان را در مورد نحوه واکنش نسبت به حوادث استرس زا ناشی از کرونا راهنمایی کرد و آموزش داد. تأیید و پذیرش برخی از نگرانی ها می تواند منجر به انجام اقدامات لازم شود که خطر بیماری را کاهش میدهد. آموزش کودکان در زمینه اقدامات پیشگیرانه مثبت، صحبت کردن با آن ها در مورد ترس هایشان و ایجاد احساس کنترل بر خطرات ناشی از ابتلا به عفونت کرونا میتواند به کاهش اضطراب کودکان کمک کند. همچنین چنین شرایطی فرصتی خارقالعاده برای بزرگسالان است که در کودکان الگوی مناسبی برای حل مسئله، انعطافپذیری و شفقت و مهربانی ایجاد کنند و برای همه ما فرصت مناسبی است تا برنامه های روزانه مان را تنظیم کنیم، بین کار و سایر فعالیتها تعادل برقرار کنیم، در مورد چگونگی گذراندن زمان خلاقیت به خرج بدهیم، اطلاعات جدیدی کسب کنیم و با روشهای جدید اعضای خانواده و دوستان ارتباط برقرار کرده و همدیگر را حمایت کنیم.
در زیر به نکاتی اشاره میشود که میتواند کمککننده باشد:
- الگو باشید : کودکان به عکس العمل های شما واکنش نشان خواهند داد و آنها را دنبال میکنند. آن ها از شما یاد میگیرند.
- به نحوه صحبتتان درباره کرونا توجه کنید : نحوه بحث شما در مورد کرونا می تواند ترس فرزندانتان را افزایش یا کاهش دهد. اگر اطلاعاتی که می دهید واقعیت دارد، به فرزندان خود یادآوری كنید كه خانواده شما سالم است و همه چیزی که در توان دارید انجام خواهید داد تا همه عزیزانتان ایمن و سالم نگه داشته شوند. با دقت گوش دهید یا از آن ها بخواهید که افکار و احساسات خود را بازگو کنند یا بنویسند و با حقیقت و اطمینان خاطر پاسخ دهید.
- فاصله اجتماعی را برایشان توضیح دهید : احتمالاً کودکان به طور کامل نمیدانند که چرا والدین / سرپرستان اجازه نمی دهند که آن ها با دوستان باشند. به فرزند خود بگویید که خانواده شما دستورالعمل های ستاد مقابله با کرونا را دنبال می کند که شامل حفظ فاصله اجتماعی است. فاصله اجتماعی به معنای دوری از دیگران است تا زمانی که خطر کرونا تحت کنترل باشد. با نمایش نمودار های آموزشی در مورد روند صعودی و نزولی به کودکان بزرگتر در مورد درک اهمیت فاصله اجتماعی کمک کنید. توضیح دهید که در حالی که ما نمی دانیم کرونا چه مدت طول خواهد کشید تا تعداد مبتلایان کاهش یابد، اما می دانیم که الان وضعیت شیوع زیاد است و باید دستورالعمل های متخصصان بهداشت پیروی کرد.
- تنفس عمیق را یاد بدهید : تنفس عمیق ابزاری ارزشمند برای آرامش سیستم عصبی است. با فرزندان خود تمرینات تنفسی انجام دهید.
- روی مثبت ها تمرکز کنید : جشن های خانوادگی بیشتری برگزار کنید تا برای فرزندانتان سرگرم کننده باشد. کار های مشترک خانوادگی انجام دهید. وسایل را سازمان دهی کنید اثر هنری ایجاد کنید. آواز بخوانید، بخندید و در صورت امکان به پارک یا جایی که تراکم جمعیت شلوغ نیست بروید، ورزش کنید. به فرزندان بزرگتر اجازه دهید تا با دوستانشان به طور حضوری و با حفظ موارد بهداشتی (استفاده از ماسک و دستکش و فاصله اجتماعی) ارتباط برقرار کنند.
- روزمرگی و کارهای همیشگی را انجام داده و ادامه دهید : برگزاری یک برنامه منظم، حس کنترل، پیشبینی، آرامش و بهزیستی را فراهم می آورد. همچنین به کودکان و سایر اعضای خانواده کمک میکند و به نیاز دیگران را به سکوت و حریم خصوصی احترام بگذارند.
- کارهایی را شناسایی کنید که ممکن است به دیگران کمک کنند : این می تواند شامل موارد زیر است: ارسال پیام همدلانه و مثبت و انرژی بخش به کارمندان مراقبت های بهداشتی، همسایگان یا دیگرانی که ممکن است به تنهایی زندگی کنند یا خواندن کتاب مورد علاقه کودکان در رسانه اجتماعی و اشتراک آن با دیگران.
- عشق و محبت بیشتری را نشان دهید.
- بر نحوه استفاده فرزندانتان از تلویزیون و فضای مجازی نظارت داشته باشید : شرایط به وجود آمده ناشی از کرونا و حضور بیشتر اعضای خانواده باعث می شود که فرزندانتان از تلویزیون و فضای مجازی بیشتر استفاده کرده و از سایر فعالیت هایشان کاسته بشود بنابراین با ایجاد برنامه های منظم و درگیر کردن فرزندان در فعالیت آموزشی باعث ایجاد تعادل در استفاده از تلویزیون و فضای مجازی می شود.
- برای صحبت با فرزندانتان زمان بگذارید : اجازه بدهید فرزندانتان بیشتر سؤال بپرسند و از ذکر جزئیات غیر واقعی بپرهیزید و حس کنترل بر جنبههای زندگیتان را در آنها ایجاد کنید.
- صادق باشید و اطلاعات دقیق بدهید : ارائه اطلاعات نادرست به کودکان اغلب اوضاع را بدتر می کند و آنها تصور می کنند که اوضاع فاجعه آمیز است؛ بنابراین، ارائه حقایق مناسب در مورد علائم و نشانهها و روند شیوع و احتمالات موجود در مورد شرایط تحت کنترل می تواند بهار خواب های کودکان را کاهش دهد.
از سلامت روان کودکان و فرزندان خود غافل نشوید
اکثر کودکان با حمایت والدین و سایر اعضای خانواده به خوبی شرایط پیش آمده ناشی از کرونا را مدیریت خواهند کرد، حتی اگر ممکن است نشانه هایی از اضطراب یا نگرانی هایی از جمله مشکل در خواب یا تمرکز وجود داشته باشد. با این حال، برخی از کودکان ممکن است واکنش های شدیدتری از جمله اضطراب شدید، افسردگی و رفتار های خودکشی را داشته باشند. سایر عوامل خطر می تواند شامل مواردی از قبیل تجربیات آسیبزای قبلی یا سوءاستفاده شدن، عدم ثبات در خانواده یا فوت یک فرد محبوب یا اعضای خانواده باشد که شرایط فعلی برانگیزاننده عوامل خطر قبلی باید. اگر فرزندانتان بیش از 2 هفته تغییر قابل توجهی در رفتار یا هر یک از علائم زیر نشان دهند، والدین و مراقبان باید با یک متخصص تماس بگیرند.
پیشدبستانی ها : مکیدن انگشت شست، شب ادراری، چسبیدن به والدین، اختلال در خواب، از دست دادن اشتها، ترس از تاریکی، پسروی در رفتار و انزواطلبی.
کودکان دبستانی : تحریکپذیری، پرخاشگری، چسبندگی، کابوس ها، اجتناب از تکالیف درسی و یادگیری، تمرکز ضعیف و ترک فعالیتها و دوستان.
نوجوانان : اختلالات خواب و غذا خوردن، آشفتگی، افزایش درگیری، شکایت جسمی، رفتار های بزهکار و تمرکز ضعیف.
اگر فکر میکنید که در این روز های کرونایی درگیری و جروبحث با فرزندانتان زیاد شده، در تکالیف درسیشان به مشکل برخوردهاند، بدخلق و نافرمان شدهاند و مشکل روان شناختی را تجربه میکنند، همین حالا با ما تماس بگیرید. در شرایط کرونایی مشاوره و رواندرمانی آنلاین آرکا با بهرهمندی از روانشناسان و مشاوران با تجربه و دارای صلاحیت همیشه و در همه جا در کنار شما است.