اعتیاد به موبایل، تبلت و سایر ابزارهای ارتباطی
نگران استفاده از گوشی یا اینترنت خود هستید؟ نکاتی که در اینجا مطرح میشود میتواند به شما در خلاص شدن از وابستگی به تلفن همراه و رسیدن به تعادل بهتر در زندگی، کمک کند.
اعتیاد به گوشی های هوشمند چیست؟
در حالی که گوشی های همراه، تبلت یا لب تاب میتوانند ابزار های کاملاً مولد باشند، استفاده اجباری از این دستگاه ها میتواند باعث ایجاد اختلال در کار، مدرسه و روابط شود. وقتی بیشتر از زمان برقراری ارتباط با افراد در دنیای واقعی، وقت خود را در رسانه های اجتماعی و یا بازی کردن میگذرانید، یا نمیتوانید خود را از بررسی مکرر برنامه های مجازی، ایمیل یا بازی ها متوقف کنید “حتی زمانیکه پیامدهای منفی در زندگی شما داشته باشد“ ممکن است زمان مناسبی برای ارزیابی و وارسی دوباره نحوه استفاده شما از ابزار های فضای مجازی باشد.
اعتیاد به تلفن های هوشمند، که گاه به صورت محاورهای به عنوان “nomophobia” شناخته میشوند (ترس از بودن بدون تلفن همراه)، اغلب توسط استفاده بیش از حد از اینترنت یا اختلال اعتیاد به اینترنت تشدید میشود. گذشته از همه اینها، خود تلفن همراه یا تبلت به ندرت رفتارهای اجباری را ایجاد میکنند، بلکه بازی ها، برنامه ها و فضای مجازی است که ما را به آنها متصل میکند.
اعتیاد به تلفن های هوشمند میتوانند مشکلات کنترلی و تکانشی متنوعی را ایجاد کنند :
روابط مجازی : اعتیاد به شبکه های اجتماعی، برنامه های دوستیابی، برنامه های پیامرسان میتواند تا جایی گسترش پیدا کند که دوستان مجازی و آنلاین نسبت به دوستان در زندگی واقعی مهم تر شوند. همه ما دیده ایم که زوج ها در یک رستوران در کنار هم نشسته اند و به جای آن با تلفن های هوشمند خود مشغول نادیده گرفتن یکدیگر هستند. در حالی که اینترنت میتواند مکانی عالی برای دیدار با افراد جدید، ارتباط مجدد با دوستان قدیمی و یا حتی شروع روابط عاشقانه باشد، روابط آنلاین جایگزین سالم برای تعامل در زندگی واقعی نیست. استفاده اجباری از برنامه های دوستیابی میتواند به جای ایجاد روابط طولانی مدت، تمرکز شما را به قلاب های کوتاه مدت (رابطه های موقت مجازی) تغییر دهد.
غرق شدن در اطلاعات بیش از حد : چرخیدن های اجباری در فضای مجازی، تماشای فیلم، بازی، یا بررسی روزانه تیترهای خبری میتواند منجر به بهرهوری پایین در محل کار یا مدرسه شود و شما را برای ساعت ها در یک زمان ایزوله کند. استفاده اجباری از اینترنت و برنامه های تلفن های هوشمند باعث میشود شما از سایر جنبه های زندگی خود غفلت کنید، از روابط در دنیای واقعی گرفته تا سرگرمی و پیگیری های اجتماعی.
اعتیاد به سایبرسکس : استفاده اجباری از فیلم های پورن در اینترنت، چت سکسی، فرستادن عکس های پورن به همدیگر میتواند بر روابط صمیمی زندگی واقعی شما و سلامت عاطفی کلی شما تأثیر منفی بگذارد. در حالی که پورنوگرافی آنلاین و اعتیاد به سایبرسکس شکلی از اعتیاد جنسی است، اما اینترنت آن را خیلی راحت تر در دسترس افراد قرار میدهد. این روزها ساعت ها درگیری در خیال پردازی های جنسی غیرممکن در بین جوانان خیلی شایع شده است. استفاده بیش از حد از برنامههای دوستیابی که گاها رابطه جنسی را تسهیل میکند، ایجاد روابط صمیمی طولانی مدت را دشوارتر کرده و به راحتی به رابطه افراد با همسر خود آسیب های جدی وارد میکند.
رفتارهای اجباری آنلاین : مانند بازی، قمار، تجارت سهام، خرید آنلاین اغلب میتواند منجر به مشکلات مالی و شغلی شود. در حالی که اعتیاد به قمار سال هاست به عنوان مشکل کاملا شناخته شده به حساب میاد، در دسترس بودن قمار اینترنتی باعث شده قمار به مراتب قابل دسترس تر باشد. معاملات سهام اجباری یا خرید آنلاین میتواند به همان اندازه قمار، آسیب های اقتصادی و اجتماعی داشته باشد. این افراد معمولا در ساعت های عجیب بیدار میشوند تا در آخرین لحظات باقی مانده در مزایده آنلاین شوند. ممکن است چیزهایی را که لازم ندارند خریداری کنند و از آنجا که این نوع خرید، خریدهایی برای تنظیم هیجان است، افراد نمیتوانند در برابر ولع خرید مقاومت کنند.
علل و تأثیر اعتیاد به تلفن های هوشمند و اینترنت
هرچند افراد در استفاده از کامپیوتر و یا لب تاب با مشکلاتی مواجه میشوند؛ اندازه کوچک و راحتی گوشی های هوشمند و تبلت ها باعث میشود که همواره در دسترس خود داشته باشیم و هر زمان که میل اجباری برای استفاده از گوشی به ذهنمان خطور کرد، خیلی خوشحال میشویم که دسترسی داریم. در حقیقت، اکثر ما به ندرت بیش از پنج پا از تلفن های هوشمند خود فاصله میگیریم. مانند استفاده از مواد مخدر و الکل، آنها میتوانند باعث آزاد شدن دوپامین شوند و روحیه شما را تغییر دهند. شما همچنین به سرعت نسبت به استفاده از گوشی و فضای مجازی تحمل پیدا میکنید؛ یعنی از این به بعد باید زمان بیشتر و بیشتری را با گوشی سپری کنید تا به آن پاداش و لذت اولیه برسید.
استفاده زیاد از تلفن های هوشمند اغلب میتواند نشانه هایی از سایر مشکلات اساسی مانند استرس، اضطراب، افسردگی یا تنهایی باشد. در عین حال، میتواند این مشکلات را نیز تشدید کند. اگر به عنوان مثال از تلفن هوشمند خود به عنوان “سپر امنیتی” استفاده میکنید تا احساس اضطراب، تنهایی یا بی حوصلگی در موقعیت های اجتماعی را برطرف کنید، فقط موفق خواهید شد که خودتان را از اطرافیان دور کنید. خیره شدن به تلفن، شما را از تعامل های چهره به چهره محروم میکند؛ تعاملهایی که میتواند در معنی و هدفدار بودن زندگی، کاهش اضطراب و تقویت روحیه خیلی مثمرثمر باشد. به عبارت دیگر، درمانی که برای اضطراب خود انتخاب میکنید (درگیر شدن با تلفن هوشمند)، در واقع اضطراب شما را بدتر میکند.
اعتیاد به تلفن های هوشمند یا اینترنت همچنین می تواند بر زندگی شما تأثیر منفی بگذارد
افزایش تنهایی و افسردگی : یک مطالعه در سال 2014 ارتباط بین استفاده زیاد از رسانه های اجتماعی و افسردگی و اضطراب را نشان داد. کاربران، به ویژه نوجوانان، تمایل دارند خود را به طور نامطلوبی با رسانه های اجتماعی و همسالان خود مقایسه کنند و احساس تنهایی و افسردگی را ترویج دهند.
تشدید اضطراب : یکی از محققان دریافت که صرف داشتن تلفن در محل کار باعث اضطراب بیشتر افراد و عملکرد ضعیف در انجام کارها میشود. هرچه استفاده از تلفن شخص زیادتر باشد، اضطراب آنها را بیشتر میکند.
افزایش استرس : استفاده از تلفن هوشمند برای کار اغلب به معنای نفوذ زیاد کار در خانه و زندگی شخصی شما است. شما احساس فشار میکنید که همیشه باید سر کار باشید و هرگز نباید از کار بیزار باشید. این نیاز به بررسی مداوم گوشی و پاسخ به پیام های کاری میتواند به افزایش استرس و حتی فرسودگی شغلی کمک کند.
تشدید اختلالات کمبود توجه : جریان مداوم پیام ها و اطلاعات از تلفن های هوشمند میتواند مغز را تحت الشعاع خود قرار دهد و تمرکز توجه بیش از چند دقیقه بر روی هر چیز را غیرممکن کند.
خواب شما را مختل می کند : استفاده بیش از حد از تلفن های هوشمند میتواند خواب شما را مختل کند و این امر میتواند تأثیر جدی بر سلامت روانی کلی شما بگذارد. مشکلات خواب در دراز مدت بر حافظه شما تاثیر گذاشته و مشکلاتی را در تفکر ایجاد میکند. همچنین مهارت های شناختی و یادگیری را به طور محسوسی کاهش میدهد.
علائم و نشانه های اعتیاد به تلفن های هوشمند
میزان مشخصی از زمان صرف شده با گوشی همراه، یا تعداد دفعات بررسی بروزرسانی ها، یا تعداد پیام های ارسالی یا دریافتی وجود ندارد که نشان دهنده مشکل اعتیاد به تلفن همراه و یا سوءاستفاده از آن باشد. میزان وقت سپری شده با گوشی صرفا زمانی به عنوان مشکل در نظر گرفته میشود که باعث شود شما از روابط چهره به چهره، کار، مدرسه، سرگرمی ها یا سایر موارد مهم زندگی خود غفلت کنید. اگر متوجه شوید که شما دوستان خود را موقع غذا خوردن در رستوران نادیده گرفته و مشغول چک کردن فیسبوک، یا موقع رانندگی و یا هنگام سنخرانی در مکانی، بصورت تکانشی گوشی خود را بررسی میکنید، پس وقت آن رسیده که دوباره استفاده از تلفن هوشمند خود را دوباره ارزیابی کنید و تعادل سالم تری در زندگی خود (به ویژه در استفاده از گوشی) ایجاد کنید.
علائم هشدار دهنده استفاده بیش از حد از تلفن هوشمند یا اینترنت عبارتند از :
– اختلال در اتمام کار های خانه یا محیط کار : آیا شما هم با حجم بزرگی از لباس های شسته نشده در خانه یا غذا نگذاشتن برای شام بدلیل بازی با گوشی، سرگرم شدن در برنامه های دوستیابی در طول روز مواجه بودید؟ از آنجا که کارهای خود را همواره به دقیقه 90 محول میکنید، نمیتوانید کارهایتان را به موقع انجام دهید.
– منزوی شدن و فاصله گرفتن از خانواده و دوستان : آیا زندگی اجتماعی شما به دلیل استفاده زیاد از گوشی و ابزارهای هوشمند دیگر، با مشکلاتی مواجه است؟ آیا در جلسه های بخشی از صحبت های گفته شده را به این دلیل که مشغول وارسی گوشی خود بودید، از دست دادید؟ آیا دوستان و خانواده از میزان زمانی که با گوشی همراه خود سپری میکنید، ابراز نگرانی میکنند؟ آیا احساس میکنید هیچ کس در زندگی “واقعی” شما – حتی همسرتان – شما را مانند دوستان آنلاین خود درک نمیکنند؟
– استفاده پنهانی و مخفیانه از گوشی خود : آیا برای استفاده از تلفن خود یواشکی به مکانی خلوت میروید؟ آیا استفاده از تلفن هوشمند خود را پنهان میکنید یا در مورد میزان زمانی که در فضای مجازی آنلاین هستید، به رئیس و خانواده خود دروغ میگوئید؟ آیا اگر ارتباط آنلاین شما قطع شود، آشفته و بدخُلق میشوید؟
– احساس ترس، اضطراب یا وحشت در صورتی که تلفن هوشمند خود را در خانه رها کنید : آیا موقع تمام شدن باتری گوشی یا خراب شدن سیستم عامل لب تابتان، عصبی یا دچار احساس اضطراب میشوید؟
علائم ترک اعتیاد به تلفن های هوشمند
هنگامی که سعی میکنید موقع استفاده از گوشی خود، مقاومت نشان دهید، علائم ترک را تجربه خواهید کرد که عبارتند از :
–بیقراری
– عصبانیت یا تحریک پذیری
– دشواری در تمرکز
– مشکلات خواب
– ولع یا میل به استفاده از گوشی همراه