من دچار تفکر دو قطبی هستم، چه طور میتوانم بر این گونه تفکرات غلبه کنم؟
آیا تا کنون اصطلاح “تفکر دوقطبی” را شنیدهاید؟ بسیاری از افراد از این نوع تفکر به عنوان “تفکر سیاه و سفید” یاد می کنند. هنگامیکه شما از تفکر دوقطبی استفاده می کنید، به این معنی است که شما به همه چیز فقط به صورت خوب و بد، درست و اشتباه نگاه می کنید و چیز بینابینی از دیدگاه شما وجود ندارد. “و چیز خاکستری” برای شما وجود ندارد زیرا همه چیز را فقط به یک روش میبینید.
این نوع تفکر به تنهایی نشانگر اختلال روانی نیست، بلکه می تواند بخشی از اختلال شخصیت آسیب زننده باشد. تفکر دو قطبی یکی از علامت های مهم اختلال در سلامت روان و شخصیت است و میتواند زندگی افراد را با مشکلاتی روبهرو کند و حتی در انجام کارهایی که می خواهید، مشکلاتی ایجاد کند. بسیاری از افراد بدون اینکه از آن آگاهی داشته باشند به این تفکر عادت دارند و ممکن است تأثیر آن بر زندگی را نفهمند.
آخرین باری که برای خودتان اهدافی تعیین کردید کی بود؟ بیایید این طوری بگوییم که شما این هدف را داشتید که تا پایان هفته چند تا پروژه را تمام کنید؛ اما در پایان هفته، موفق شدهاید فقط یکی دو تاش را انجام بدهید حالا چه فکری دارید؟ برای اکثر افراد ممکن است این اتفاق کمی نا امید کننده باشد، اما میتواند به عنوان یک شروع خوب و کمی تلاش به انجام دادن بقیه اهداف اقدام کرد. برای کسی که دچار تفکر دو قطبی است و هیچ قسمت خاکستری از اتفاقات وجود ندارد یعنی همه چیز یا سیاه است یا سفید و تنها موفقیت و شکست برایشان معنی دارد. این افراد این طور فکر میکنند چون نتوانستند تمام کارهایشان را انجام بدهند نتیجه بگیرند پس شکست خوردهاند.
نگاه به زندگی اینکه یک فرد کاملاً موفق یا کاملاً شکست خورده هستید منجر به استرس، عزت نفس پایین و حتی افسردگی یا عصبانیت خواهد شد. گذراندن وقت خود با این فکر که شکست خورده اید، حتی وقتی تلاش کافی کردهاید و کاری را خوب انجام داده اید میتواند شما را آزار دهد. برای بیشتر افراد، پایان دادن به یکی دو تا کار به جای همه کارهای تعیین شده ممکن است نشانه این باشد که اهداف تعیین شده بالاتر و غیرواقع بینانه بوده و باید واقع بینانه تعیین شود. با اینحال، برای افرادی که دارای تفکر دو قطبی هستند این عدم انجام نگرفتن همه کارها به معنی شکست و ناراحتی و برآورد نشدن اهداف تعیین شده هست.
در روانشناسی، اصطلاح دوپاره سازی برای این نوع تفکر مصطلح است، اما بیشتر مردم به فرایند این نوع تفکر آگاهی ندارند. افرادی که تفکر دو قطبی ندارند یا دچار دوپاره سازی تفکر نیستند معمولاً هم به جنبه های مثبت و منفی رویداد توجه میکنند اما بلعکس افرادی که دچار تفکر دو قطبی هستند یا قسمت منفی رویداد و یا قسمت مثبت را می بیند و هیچ جنبه بینابین یا وسطی برای این افراد معنی ندارد؛ و طبیعتاً اینطور فکر کردن زندگی شان را با مشکلاتی روبهرو میکند.
اما چه طور میتوان بر تفکر دو قطبی غلبه کرد و خاکستری فکر کرد؟
روشهای مختلفی برای درمان این تفکر دو قطبی وجود دارد. اولین کاری که باید انجام دهید این است که بفهمید و تشخیص دهید که همه افراد و در همه حال می توانند گرفتار این نوع تفکر بشوند. متأسفانه بسیاری از افراد حتی نمی دانند که این نوع تفکر را دارند زیرا فرایند تفکر دو قطبی کاملاً ناخودآگاه است و این بدان معنی است که شما باید بتوانید هر چه آگاهانه فکر کنید. وقتی چیزی را که میخواهید انجام دهید، آگاهانه در مورد آن فکر کنید و بدانید که آیا نسبت به آنچه انجام میدهید همش به جنبه مثبت آن فکر میکنید یا دارید از زاویه دید منفی فکر میکنید. پس اولین گام تمرین تشخیص فرایند فکریتان است.
به یاد داشته باشید که کمک حرفهای از متخصص سلامت روان برای این کار کمک زیادی خواهد کرد زیرا یک متخصص حرفهای تمام کارهایی که انجام میدهید را بررسی کرده و موارد مشکل زا را مشخص میکند که شاید به تنهایی نتوانید خودتان انجام بدهید. آن ها همچنین میتوانند در تعیین الگو های تفکرتان که ممکن است شما را عقب نگه دارد یا باعث ایجاد هیجانات منفی و قرار گرفتن در موقعیت هایی که دوست ندارید به شما کمک کنند.
جلساتی که با یک متخصص حرفهای خواهید داشت به موارد متفاوتی که در زندگی روزمره شما اتفاق میافتد تمرکز خواهید داشت تا بتوانید بفهمید که آیا یک رویداد خاص نشانهای از تفکر دوقطبی است و روش تفکر متعادل چیست؟ و اینکه چه طور فقط و فقط اتفاقات و مسائل را سیاه و سفید میبینید و به صورت خاکستری فکر نمیکنید یک متخصص حرفه ای میتواند کمک فراوانی بکند.
با آموزشها و مطالبی که بیان کردیم اگر فکر میکنید که در زندگی روزمرهتان تحت سیطره تفکر دو قطبی است و این برای شما مشکلاتی ایجاد کرده یا اطرافیان از شما شاکی هستند بدانید که مشاوره و رواندرمانی آنلاین آرکا با بهره مندی از روانشناسان و مشاوران باتجربه و دارای صلاحیت میتواند برای غلبه بر چنین تفکر مشکل زایی کمک کنند.