حملات وحشت (پانیک) و درمان آن
آیا تا به حال دچار حملات ناگهانی اضطراب و ترس بیش از حد شده اید؟ در چنین مواقعی ممکن است قلبتان تند بزند، عرق بکنید، احساس کنید نمیتوانید نفس بکشید و یا حس کنید فکرتان از کار افتاده است. آیا این حملات در مواقع غیرقابلپیشبینی و بدون محرک آشکار اتفاق میافتند؟ آیا این حملات ناگهانی شما را ملزم می کند که همیشه یک نفر همراهتان باشد؟ اگر این علائم را دارید شما یک نوعی از اضطراب به نام حملات یا اختلال وحشت (پانیک) را تجربه میکنید. این اختلال در صورت عدم درمان میتواند کیفیت زندگیتان را پایین بیاورد؛ زیرا ممکن است منجر به ترس و سایر اختلالات روانشناختی، مشکلاتی در محل کار، مشکلات تحصیلی و یا انزوای اجتماعی شود.
علائم و نشانههای حملات یا اختلال وحشت (پانیک)
علائم و نشانههای حملات وحشت (پانیک) ناگهانی ایجاد میشوند و معمولاً طی 10 دقیقه به اوج خود میرسند. این علائم بهندرت بیش از یک ساعت طول میکشند و بیشتر آنها، طی 20 تا 30 دقیقه به پایان میرسند. حملات وحشت میتواند در هرکجا و در هر زمان اتفاق بیفتد. ممکن است این حملات را در حین خرید از یک فروشگاه، در خیابان، در اتومبیل و در حین رانندگی، یا حتی در خانه روی مبل تجربه کنید.
علائم و نشانههای حملات یا اختلال وحشت (پانیک) شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس یا نفسنفس زدن
- تپش قلب یا کوبش قلب
- درد یا ناراحتی قفسه سینه
- لرزش
- احساس خفگی
- احساس غیرواقعی بودن یا جدا شدن از محیط اطراف خود
- تعریق
- حالت تهوع یا ناراحتی معده
- احساس سرگیجه، سبکی سر یا ضعف
- احساس تهوع یا سوزن سوزن شدن یا خوابرفتگی
- گرگرفتگی یا سرما
- ترس از مرگ، یا ترس از دست دادن کنترل و دیوانه شدن
علل و تشخیص حملات یا اختلال وحشت (پانیک):
اگرچه دلایل دقیق حملات یا اختلال وحشت (پانیک) مشخص نیست، اما ممکن است نوعی آمادگی ژنتیکی برای ابتلا به این اختلال در خانوادة فرد وجود داشته باشد. به نظر میرسد بین گذارها یا اتفاقات عمدة زندگی مانند فارغالتحصیل شدن از دانشگاه و ورود به محل کار، ازدواج یا بچهدار شدن، با حملات پانیک نیز ارتباطی وجود داشته باشد. استرس شدید، مانند فوت یک عزیز، طلاق یا از دست دادن شغل نیز میتواند اختلال وحشت پانیک را ایجاد کند.
حملات یا اختلال وحشت (پانیک) همچنین میتواند به دلیل بیماری پزشکی و سایر دلایل جسمی ایجاد شود. اگر از علائم حملات یا اختلال وحشت (پانیک) رنج میبرید، درگام اول لازم است به پزشک مراجعه کنید تا احتمالات زیر را رد کند:
- پرولاپس دریچه میترال که یک مشکل جزئی قلبی است. این مشکل زمانی ایجاد می شود که یکی از دریچههای قلب بهدرستی بسته نشود.
- پرکاری تیروئید (بیش فعالی غده تیروئید)
- هیپوگلیسمی (قند خون پایین)
- مصرف انواعی از مواد مخدر (آمفتامین، کوکائین، کافئین)
- قطع مصرف برخی داروها
درمان حملات یا اختلال وحشت (پانیک)
درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری خط اول درمان حملات یا اختلال وحشت (پانیک) محسوب میشود. این درمان بر الگوهای تفکر و رفتارهایی تمرکز دارد که باعث حفظ یا آغاز حملات وحشت (پانیک) میشود و به شما کمک میکند تا ترسهای خود را واقعبینانهتر ببینید. بهعنوانمثال، در طی درمان شناختی رفتاری از شما خواسته می شود به این موضوع فکر کنید که اگر هنگام رانندگی دچار حملات پانیک شوید بدترین چیزی که ممکن است رخ دهد چیست؟ واقعبینانهترین احتمال این است که مجبور شوید ماشینتان را به سمت کنار جاده بکشید و آن را متوقف کنید. بهاحتمالزیاد ماشینتان سقوط نخواهد کرد یا دچار حمله قلبی نخواهید شد. افراد دچار حملات وحشت، معمولاً به تیرهترین سناریو فکر میکنند. وقتی یاد بگیرید که واقعاً هیچ اتفاق فاجعهآمیزی رخ نخواهد داد، تجربه حملات وحشت (پانیک) کمتری خواهید داشت.
مواجهه درمانی
این درمان به شما این امکان را میدهد که احساسات جسمی حملات وحشت (پانیک) را در یک محیط امن و کنترلشده تجربه کنید و این فرصت را داشته باشید که روشهای مقابله سالمتری را یاد بگیرید. ممکن است از شما خواسته شود تمرین نفسنفس زدن را انجام بدهید، سر خود را ازیکطرف بهطرف دیگر تکان دهید یا نفس خود را نگهدارید. این تمرینات مختلف باعث ایجاد احساساتی شبیه به علائم حملات وحشت (پانیک) میشود. با هر بار قرار گرفتن در معرض این تمرینات، از احساسات درونی بدن کمتر میترسید و احساس کنترل بیشتری نسبت به حملات وحشت (پانیک) خود خواهید داشت.
درمان دارویی برای حملات یا اختلال وحشت (پانیک)
از داروها میتوان برای کنترل موقت یا کاهش برخی از علائم حملات پانیک استفاده کرد. بااینحال، دارو این مشکل را درمان یا حل نمیکند. دارو در موارد شدید میتواند مفید باشد، اما نباید به تنهایی استفاده شود. داروها هنگام ترکیب با سایر روشهای درمانی، مانند رواندرمانی و تغییر شیوه زندگی مؤثرترین شیوة درمانی محسوب میشوند.
برخی داروهای مورداستفاده ممکن است شامل موارد زیر باشد:
داروهای ضدافسردگی: چندین هفته طول میکشد تا آنها شروع به کار کنند، بنابراین شما باید آنها را بهطور مداوم مصرف کنید، نهفقط در هنگام حملات یا اختلال وحشت (پانیک).
بنزودیازپینها: اینها داروهای ضد اضطراب هستند که بسیار سریع عمل میکنند (معمولاً طی 30 دقیقه تا یک ساعت). مصرف آنها هنگام حمله پانیک باعث تسکین سریع علائم میشود؛ اما بنزودیازپینها بسیار اعتیادآور هستند و در صورت ترک مصرف، ممکن است دچار برخی علائم ناخوشایند شوید. بنابراین باید با احتیاط از آنها استفاده کرد.
متخصصان سامانة مشاوره و رواندرمانی آنلاین آرکا میتوانند به شما کمک کنند تا بر اختلال یا حملات وحشت (پانیک) خود غلبه کنید.
اتصال به درمانگر