سلامت روان
✔️ سلامت روان چیست؟
سلامتروان بخش جداییناپذیر از سلامت کلی ما است. طبق گفتة WHO (سازمان بهداشت جهانی) سلامت روان بهعنوان “وضعیت بهزیستی تعریفشده است که در آن هر فرد قابلیت خود را تحقق میبخشد، میتواند با فشارهای عادی زندگی مقابله کند، میتواند مثمر و مفید واقع باشد و نسبت به زندگی احساس خوبی داشته باشد.
بسیار مهم است که هر انسانی برای رسیدن به وضعیت ثبات و تعادل از سلامت روان برخوردار باشد. بخشی از آن آگاهی و شناخت خودمان است. وقتی سلامت روان شما پایدار است، احساس میکنید میتوانید چالشهای روزمره زندگی را که با آن روبرو هستید مدیریت کنید. یکی از راههای حفظ سلامت روانی شما این است که از یک سیستم پشتیبانی پایدار برخوردار باشید و هر هفته به درمانگرتان مراجعه کنید. ممکن است لحظاتی دچار اضطراب شوید، اما میتوانید با درمانگر خود کارکنید. وقتی سلامت روان شما از تعادل خارج شود در آن صورت شما از مشکلات سلامت روان یا بیماری روانی رنج ببرید؛ بنابراین هر فردی در هر سن، نژاد، جنسیت یا مذهبی میتواند در طول زندگی خود یک مشکل روانی داشته باشد. اگر شما علائم مشکل روانی را در خود یا خانواده خود مشاهده میکنید، مراجعه به متخصص سلامت روان ضروری است.
✔️ مسائل مربوط به سلامت روان در ایران
طبق دادههای وزارت بهداشت کشورمان از هر ۴ ایرانی یک نفر دچار مشکلات روانی است طبق سخنگوی وزارت بهداشت: بیماریهای روانی ملاکهای مختلفی داشته که بهتنهایی یا مجموعهای از آنها سبب مشکلات روانی میشود که این ملاکها رفتارهای غیر انطباقی، انحرافات شدید، ناهنجاریهای اجتماعی، پریشانی و … است. بیماریهای روانی با عواطف، تفکر و رفتار انسان ارتباط دارد و در صورت سلامت روان زمینه رشد، مهارت فکری و توانایی در انسان فراهم میشود.
درمجموع 6/27 درصد از بانوان و 4/19 درصد مردان دچار مشکلات روانپزشکی در كشور هستند و بهطور میانگین از هر چهار نفر در گروه سنی ١٥ سال به بالا، یك نفر دچار یك مشکل روانپزشکی در حد ضعیف، متوسط تا شدید است. ولی احتمال وجود یك مشکل روانپزشکی در طول عمر از ١٨ تا ٣٦ درصد متغیر است، البته شیوع این مشکلات در استانها 8/12 درصد تا 3/36 درصد است.
بار بیماریها (سالهای ازدسترفته عمر براثر ناتوانی) درمجموع در بیماریهای روانی و اعتیاد بعد از بیماریهای قلبی و عروقی رتبه دوم را دارد متأسفانه بار بیماریهای روانی در كشور از رتبه هشت به 2 رسیده است و پیشبینی میشود میزان افسردگی تا سال ٢٠٣٠ در دنیا، رتبه دوم بار بیماریها را داشته باشد. افسردگی و اضطراب دو عامل اصلی در سالهای ازدسترفته عمر به دلیل ناتوانی است افرادی كه بهطور تکرارشونده اخبار منفی را بیشتر میشنوند، استرس زیادی دارند.
بیماریهای روانی خیلی شدید، یك موضوع مهم است و متأسفانه خیلی از افراد این موضوع را یك انگ (برچسب) میدانند و مراجعه به پزشك را سخت میکند كه در این خصوص باید انگزدایی شود.
خیلی از افراد در شهرهای بزرگ، روزانه ٢ ساعت از زندگیشان را در ترافیك سپری میکنند، این موضوع هم روی سلامت مردم تأثیر منفی دارد.
✔️ علائم و نشانههای مشکلات روانی:
بههیچوجه نمیتوان گفت كه آیا فرد بهطور حتم به بیماری روانی مبتلا شده است یا خیر. بااینحال در اینجا برخی از نشانههایی وجود دارد که میتواند نشان دهد فرد با یک وضعیت سلامت روان دستوپنجه نرم میکند:
- گوشهگیر شدن و یا دوری از مردم
- شرکت نکردن در فعالیتهای لذتبخش
- پرخوابی یا کم خوابی
- پرخوری یا کم خوری
- ناامیدی
- افکار خودکشی
- سوءمصرف مواد (مواد مخدر و الکل)
- آشفتگی
- مشکلاتی در فعالیتهای روزمره مانند رفتن به مدرسه یا محل کار
- عدم مراقبت از خود
- هذیان
- شنیدن صداها
اگر هر یک از این علائم بالا را تجربه میکنید و این علائم عملکرد روزانه شما با مشکل مواجه شده است، با متخصصین سلامت روان سامانه مشاوره و رواندرمانی آنلاین آرکا ارتباط برقرار کنید. بیماری روانی با مشاوره و رواندرمانی و در صورت لزوم با دارو قابلدرمان است. اگر خودتان یا عزیزانی که دوستشان دارید و این علائم را تجربه میکنند همین الان میتوانید با سامانة مشاوره و رواندرمانی آنلاین آرکا تماس حاصل فرمایید.